top of page

El clima no canvia, l’estem destruint

Andrea Roca Forner

Els instituts de Barcelona declaren la guerra al mosquit tigre

El nou projecte de Mosquito Alert i l’Agència de Salut Pública busca erradicar l'espècie a les escoles

Andrea Roca Forner

Cinc botigues per comprar sense generar residus

El moviment residu zero va creixent amb més oferta de comerços de barri i en línia

Andrea Roca

El canvi climàtic a Catalunya: estius 2,5 graus més calorosos

Andrea Roca

Andrea Roca

CATÀSTROFE AMBIENTAL

La ruptura de la presa al Brasil contamina 300 km d’un riu

La ruptura de la presa de la companyia minera Vale al Brasil el 25 de gener ha causat una tragèdia mediambiental sense precedents. Almenys 305 quilòmetres del riu Paraopeba -o sigui, gairebé el 60% del seu cabal- van quedar contaminats, segons un informe fet públic ahir per la Fundació SOS Mata Atlàntica, una de les més reconegudes del país en la defensa del medi ambient.

Aquesta informació es va donar a conèixer just el mateix dia que les autoritats van detenir fins a vuit treballadors de l’empresa minera per la seva possible “responsabilitat criminal” per la ruptura de la presa. Vint-i-quatre hores abans el president de Vale, Fábio Schvartsman, havia comparegut en una comissió del Parlament brasiler i havia afirmat que la seva empresa “no pot ser condemnada” per la tragèdia perquè és una “joia” al Brasil, ja que és l’empresa més important del país, la tercera minera més gran del món i la principal productora de ferro.

Però algú haurà de pagar per la catàstrofe: el 25 de gener un dic del complex miner de Vale a la localitat de Brumadinho, a l’estat de Minas Gerais -al sud-est del Brasil-, es va esfondrar i va provocar una onada de fang i residus minerals que va sepultar tot el que va trobar en el seu recorregut. Almenys 125 hectàrees de bosc, equivalents a 125 camps de futbol, van quedar destruïdes. L’accident també va causar 166 morts i 155 desapareguts.

La Fundació SOS Mata Atlàntica va dur a terme una expedició durant deu dies per la llera del riu Paraopeba i va analitzar la qualitat de l’aigua a 22 punts diferents. L’ONG ha arribat a la conclusió que gairebé el 60% dels 510 quilòmetres que té el riu estan contaminats: l’aigua és “de mala qualitat” o directament “dolenta”, perquè el seu nivell de terbolesa és tres cops superior al permès per la legislació brasilera, segons alerta aquesta fundació.

Andrea Roca Forner

Lèonids 2018

Andrea Roca i Gemma Bailach

Cada vegada més espanyols creuen en la ciència: només el 6,4% veu riscos en les vacunes encara que el 20% segueix confiant en l'homeopatia

Andrea Roca i Andrei Zahorneanu

Margarita Marquès "cus" l'alta costura i la modificació genètica en la seva conferència a la Setmana de la Ciència

Andrea Roca i Andrei Zahorneanu

Estació Espacial Internacional

L'Estació Espacial Internacional   compleix 20 anys, el doble del previst originalment, amb el compromís d'allargar la seva vida útil el més possible mentre les grans potències li busquen una alternativa per a la conquesta de la Lluna i Mart.

L'estat de l'EEI permetrà la seva explotació fins a 2028-30 . 

(EEI: Estació Espacial Internacional)

Andrea Roca i Andrei Zahorneanu

Un nou model proposat per un astrofísic de la Universitat d'Oxford promet desxifrar un dels més grans misteris de la física moderna: la naturalesa de la matèria i l'energia fosca, que componen la immensa majoria de l'univers però que fins ara han escapat a qualsevol detecció directa.

Andrea Roca i Andrei Zahorneanu

bottom of page